måndag 9 april 2012

Knausgård och chick lit

Pernillla Alm la upp en radiosnutt om chick lit på sin blogg. Det är Denise Rudberg och Pernilla Printz som pratar om genrebeteckningen och jag tyckte, precis som Pernilla, att det var intressant.

Denise säger bl a att när en kvinna skriver om samtiden och relationer (med en tjej i huvudrollen) kallas det ofta (och lite nedlåtande) för chick lit, medan när en man skriver om samtiden och relationer så kallas det ofta för en fantastisk roman (snodde din summering, Pernilla!)

Jag tänkte på det flera gånger när jag läste Knausgårds första. Inte för att den är någon slags motsvarande male-lit utan för att jag bara inte förstod hajpen. Det gör jag fortfarande inte. Men kanske förstår man det först längre fram i serien?

Hejhopp

5 kommentarer:

 1. Nej, jag vet inte. Jag förstod inte heller haussandet av Kanusgård. Jag läste första och visst, det fanns partier som jag tyckte om, men inte kan jag kalla det för stor litteratur. Jag har inte heller fortsatt med de andra delarna. Det finns så mycket annat som lockar...

  SvaraRadera
 2. Åh, berätta! Vad lockar mest? Är depriverad på nya böcker här nere...

  SvaraRadera
 3. Jag gillade faktiskt Knausgårds första - har bara hunnit med den men kommer att fortsätta läsa fler delar. Det är som en mer nutida På spaning efter den tid som flytt, med en helt annan sorts madeleinekakor men med samma blandning av tidsplan, samma långsamma utvecklande (och invecklande) av ett på sätt och vis ganska ointressant skeende. Men att den skulle vara så fantastisk som många gjort gällande, mja, det tycker jag nog är en överdrift. Om en kvinna skulle skriva något motsvarande skulle det nog behöva vara mer än fantastiskt för att få samma air av "allmängiltighet".

  Mina bästa nya hittills i år:
  Snöängel av Anna-Karin Palm
  Erebos av Ursula Poznanski
  The Lover's Dictionary av David Levithan
  Flod av Caroline Fredriksson

  SvaraRadera
 4. Jag tycker du borde försöka läsa Gunnar Ardelius nyutkomna roman om en svensk biståndsfamilj i Liberia på 60-talet. Makalöst bra. Överst i min att läsa-hög ligger just nu Eld, fortsättningen på Cirkeln. Därefter Själamakerskan av Michela Murgia, Där ingen annan gått av Melanie McGrath och Två soldater av Roslund & Hellström. En mycket blandad kompott!

  SvaraRadera
 5. Tack snälla ni, för tips!
  Uppskattas mycket. Tror att jag får vänta tills jag kommer hem till Sverige i sommmar för innan dess lär jag inte få tillgång till svenska böcker, men några av dem kan ju finnas på engelska här nere. Och självklart ska jag läsa romanen om Liberia, ligger ju mig varmt om hjärtat efter som jag bor i Tanzania. Nästa bok handlar också delvis om bistånd...!
  Tack igen!
  Marika

  SvaraRadera